Anatomia genunchiului

Genunchiul este cea mai mare și complexă articulație din corp. Este format din joncțiunea a 3 oase – femur, tibie și rotulă.

Tendoanele fac legătura între genunchi și mușchii coapsei și ai gambei, în timp ce ligamentele fac legătura între oase și asigură stabilitatea articulară.

Meniscurile sunt două fibrocartilaje semilunare ce sunt situate între femur și tibie, ce au rol de absorbție a șocurilor.

Cartilajul acoperă extremitățile osoase și are rol de absorbție a șocurilor și de a ușura alunecarea suprafețelor articulare.

Bursele sunt pungi virtuale ce se pot umple cu lichid, rolul este sa protejeze tendoanele si ligamentele de șocuri și de frecarea cu structurile osoase din vecinătate.

Capsula articulară învelește articulația și o separă de structurile din jur. Ea este căptușită pe interior de membrana sinovială și are rolul de a produce lichidul articular care asigură lubrifierea suprafețelor articulare.

Plica sinovială este un pliu al capsulei articulare cu rol de a facilita o bună mobilitate a articulației. La nivelul genunchiului se găsesc 4 plici sinoviale, considerate vestigii ale articulației membranoase prezente în viața fetală.

Sursa foto